Як зрозуміти, що вино погане: п’ять ознак. Блог сомельє

Натуральне вино, навіть зіпсоване, не здатне заподіяти катастрофічної шкоди здоров’ю

Про хороше вино написано чимало, і, безумовно, це приємна тема. Однак дуже корисно також знати, яким вино не повинно бути. Можна запам’ятовувати принади, властиві винам з великих шато, однак непогано взяти на озброєння і п’ять ознак поганого вина, з якими в реальному житті ми стикаємося дуже часто. Можливо, експертом ви не станете, але, принаймні, себе убезпечите.

1 ознака.

Проблема: вино містить вуглекислий газ, хоча ви брали тихе, а не ігристе.

Ознака: ви відкоркували пляшку вина, налили в келих і бачите веселі дрібні бульбашки на склі келиха. Або, як варіант, їх може бути навіть не видно, але щось чітко покусує язик, немов ви лизнули батарейку. І ви з цим вже стикалися, коли пили ігристе. Просто не чекали такого ефекту від тихого вина.

Причина та що робити: найчастіше таке може статися з винами, що містять залишковий цукор – напівсухим або напівсолодкими, хоча і сухе вино від цього не застраховане. Вуглекислота утворюється в пляшці через роботу мікрофлори. Це може бути і дріжджове бродіння, воно ж алкогольне (якщо вино солодкувате, то дріжджі мають що поїсти), а може бути і так зване яблучно-молочне або малолактичне.

Ні те, ні інше не небезпечно для нас з вами, але це означає, що вино в незадовільному гігієнічному стані. Якщо допустили неконтрольоване бродіння в пляшці, значить, чистота порушена і харчова придатність низька, смак у вина буде поганим.

2 ознака.

Проблема: вино пахне оцтом.

Ознака: вино залишає шкрябуче відчуття в горлі, можливо, металевий присмак. Аромат може спотворитися і мати відтінки оцту (часто бальзамічного), льодяників “Дюшес” чи навіть рідини для зняття лаку.

Причина та що робити: знову справа в порушенні гігієни. Тільки на цей раз вино підхопило оцтовокислих бактерій. Оцет, звичайно, субстанція яка не отруйна, але пити таке вино точно не варто. Печії не уникнути.

3 ознака.

Проблема: Вино пахне квашеною капустою/гнилими овочами/

Причина та що робити: З келиха пахне так, що вино і до рота брати не хочеться. Здавалося б, що тут обговорювати? Вилив та і все. Однак не всі розуміють, що такий запах – проблема, деякі думають, що, можливо, так і повинно бути. Однозначно ні.

Поганий запах з’являється у вині після неправильного зберігання

Давайте подивимося на причини появи такого запаху. Він з’являється у вині після неправильного зберігання. Світло і/або тепло здатне змінити напій у гіршу сторону. Щоб винести більш точний вердикт, треба зрозуміти, чим саме пахне. Квашена капуста і каналізація, наприклад – це зовсім різні проблеми, і щоб навчитися в них розбиратися, доведеться трохи підучитися. І все ж, резюме після спілкування з таким вином наступне: найімовірніше, винен не винороб, а магазин або склад. Здавалося б, яка мені різниця? Настрій зіпсовано. А різниця в тому, по чиїй репутації удар. Чи варто брати таке вино в майбутньому? Можна дати шанс, адже, якщо винен не виробник, то проба з іншої партії може бути і хорошою. Спробуйте придбати вино в іншому магазині, бажано іншої дати розливу. Якщо проблема буде і там, тоді, можливо вино все ж зіпсували ще при виробництві.

4 ознака.

Проблема: пробка пахне цвіллю.

Ознака: Ви відкоркували пляшку і машинально понюхали пробку. Ну, як в кіно показують. А вона пахне чи то цвіллю, чи то мокрим картоном. Найімовірніше, такий самий неприємний відтінок буде і в бокалі.

Причина: так звана “пробкова хвороба”. Щоб не розписувати докладно досить складну механіку, головне, що потрібно засвоїти: це, як і в попередньому випадку, може бути проблемою окремо взятої пляшки, а не в цілому даного конкретного виду вина. Вино заслуговує другого шансу (а хороший продавець навіть замінить пляшку безкоштовно), але цю пляшечку доведеться вилити.

5 ознака.

Проблема: Вино каламутне або з осадом.

Причина та що робити: Ось тут треба не поспішати з висновками. Якщо осад кристалічний, тобто нагадує цукор або сіль, тільки в колір вина, майже 100% перед вами звичайне винне каміння. Це речовина, яка так чи інакше випадає в осад з вина. Або від віку або від переохолодження – не важливо. Головне, що вино з таким осадом – цілком придатне до вживання, а сам винний камінь для людини не шкідливий і не небезпечний. Ну, хіба що може злегка поскрипувати на зубах.

Якщо осад аморфний (нагадує за консистенцією сир різної щільності), то діагноз винести трохи складніше. Цей осад цілком може бути природного походження. Просто ретельніше придивіться і принюхайтесь до вина і вдумливо спробуйте на смак. Якщо вино не каламутне, нічого підозрілого, на кшталт описаних вище проблем із запахом немає, то і нічого страшного, осад просто не варто ложечкою доїдати.

Гірше, коли вино каламутне. Це ще не вирок, але можливо, це небажана мікрофлора. Підтвердження цього припущення ви завжди знайдете в смаку і запаху напою. Тобто, якщо бачите зовнішній дефект, шукайте проблеми, описані в пунктах 1-3 в сім разів ретельніше.

І все ж, найважливішим буде розуміння того, що натуральне вино, навіть будучи зіпсованим, не здатне заподіяти катастрофічної шкоди здоров’ю. Смак говорить сам за себе, і, якщо відчуваєте щось не те, просто не пийте.

Прислухайтеся до того, що ви споживаєте, і не забувайте про дозу.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

 

Хочете знати не тільки новини, а й що за ними криється?

Читайте журнал Новое Время онлайн.
Передплатіть зараз

Читайте 3 місяці за 59 грн

Ми дотримуємося етики трансльованих новин. Якщо у нашій статті відсутьні анонсовані фото чи відео, тоді просто перйдіть до джерела, де потрібний контент вбудований за належної політики ресурсу

джерело

реклама

Пов'язані статті

facebook
Close