Як їсти картоплю, щоб схуднути. Пояснює дієтолог Тетяна Годард

Якщо їсти картоплю, то прямо зараз

Калорійність молодих бульб до 30% нижче, ніж зрілих, а корисних властивостей значно більше. Якщо її правильно готувати і їсти, то завдяки картоплі можна не тільки насититися вітамінами, але і схуднути.

Багато хто любить картоплю, але ті, хто стежить за фігурою, знають, що їсти її варто не часто. Дійсно: цей коренеплід дуже швидко втрачає корисні властивості, і вже до осені-зими в ньому не залишається нічого цінного. У підсумку ми їмо порожні калорії у вигляді крохмалю, що, по суті, – цукор. Вітамінів в такий картоплі практично немає, і незабаром знову хочеться їсти. Звідси переїдання і зайва вага.

А ось молода картопля – корисний дієтичний продукт. У ній до 80% води, на відміну від старої, мало простих цукрів і крохмалю, зате багато корисних для травлення органічних кислот і клітковини, вітамінів і мінералів. Як і в усіх овочах, у молодій картоплі містяться біофлавоноїди – потужні антиоксиданти, які продовжують молодість, знижують ризик онкозахворювань, зміцнюють судини.

У молодих бульбах багато калію, магнію і вітаміну C. Калій, зокрема, надзвичайно корисний для серця, а його в ранній картоплі дійсно чимало. В одній картоплині середнього розміру більше калію, ніж в банані, і це 20% добової норми цього важливого мікроелемента. Калій також допомагає вивести зайву рідину з організму, що особливо актуально при схильності до набряклості, підвищеному тиску і проблемах з серцево-судинною системою.

Магній з молодої картоплі корисний для кісток, нормалізує тиск, регулює рівень цукру в крові, дає прилив енергії, лікує від мігрені, заспокоює при передменструальному синдромі. Крім того, полегшує дихання при астмі, зміцнює зубну емаль, запобігає відкладення кальцію, каменів в жовчному міхурі і нирках.

Сто грамів картоплі забезпечує майже половину денної норми вітаміну С, необхідного для нормальної роботи нервової і ендокринної систем, засвоєння заліза, тонусу судин. Також вітамін С необхідний для синтезу колагену, не дарма його називають вітаміном молодості. Це також захист імунної системи, профілактика інсульту, інфаркту, діабету. А ще вітамін С заряджає енергією і бадьорістю.

Чи реально схуднути на картоплі? Як показує практика, цілком. Проводилися експерименти, учасники яких з’їдали по 7-9 молодих варених картоплин на день протягом декількох тижнів. По завершенні експерименту вони не тільки не набрали зайву вагу, але схудли. Після картоплі наступало тривале насичення і люди менше їли. Плюс, завдяки калію, виводилася зайва рідина з організму.

Калорійність молодої вареної картоплі відносно невисока: в залежності від сорту від 60 до 75 ккал на 100 грам. При цьому багато вітамінів, амінокислот, важливих макро- і мікроелементів, а значить, можна насититися невеликою порцією. За білковою поживністю молода картопля порівнювана з білками молока і яєць: містить такі необхідні для організму протеїни, як альбумін, глобулін, пептони.

Але для схуднення картоплю треба вживати правильно. Зрозуміло, смажити її не можна. Мало того, що калорійність з 70 кКал підвищиться до 300-400, в обсмаженій у фритюрі картоплі в результаті впливу масла на крохмаль утворюються акріломіди, а це найнебезпечніші канцерогенні речовини.

Найкращий спосіб приготування молодої картоплі – варіння на помірному вогні, із закритою кришкою, у невеликій кількості води, не більше половини від обсягу бульб. Класти її треба в киплячу воду – це збереже вітамін С. Найкорисніше їсти молоду картоплю, зваривши прямо зі шкіркою: безпосередньо під нею містяться ферменти, що дозволяють розщеплювати крохмаль і цукор. Але проблема в тому, що в шкірці можуть міститися нітрати.

Ось кілька антінітратних заходів. Зберігайте молоду картоплю в холодильнику, оскільки при низьких температурах нітрати не перетворяться в більш отруйні речовини – нітрити. Щоб знизити вміст нітратів в молодій картоплі, досить 30-40 хвилин перед приготуванням потримати її у воді. Крім того, під час варіння картоплі майже всі нітрати за перші 30 хвилин переходять у воду. Ще важлива рекомендація: у жодному разі не купуйте зеленувату картоплю – у її шкірці багато отруйної речовини соланіну.

Щоб схуднути на звичайному меню, краще не їсти більше 400 грамів картоплі на день, причому ввечері її краще не вживати. Як би там не було, в картоплі багато вуглеводів і глікемічний індекс через вміст крохмалю вищий середнього. Найкраще поєднувати картоплю зі свіжими салатами, великою кількістю зелені. А ось із м’ясом, яйцями, томатами, рибою, птицею і кисломолочними продуктами він погано засвоюється і довго перетравлюється.

Найкорисніше їсти молоду картоплю, зваривши прямо зі шкіркою

Також на молодій картоплі можна проводити розвантажувальні дні (наприклад, два дні на тиждень). Взяти 800 грамів бульб і розділити на три прийоми, так, щоб останній був не пізніш 16:00. Картоплю можна зварити або запекти і їсти з невеликою кількістю оливкової олії, зеленню, свіжими овочами. Вранці та в якості перекусів і протягом дня можна ласувати фруктами несолодкими. Увечері – великий овочевий салат на нежирному кефірі або натуральному йогурті. І не забувайте пити – по 2-2,5 л чистої води на день: і для гарного метаболізму, і для того, щоб швидше виводилася зайва рідина з організму, а тіло в спеку не перегрівалося. Щоб прискорити процес схуднення, потрібно пити дві склянки води за 15-30 хвилин перед прийомом їжі і через півтори години після їжі. Під час їжі і протягом півтори години після бажано не пити.

Насолоджуйтесь сезоном свіжих овочів і фруктів, живіть смачно і з задоволенням!

Інші поради Тетяни Годард читайте на thebroccolitrick.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу  Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Ми дотримуємося етики трансльованих новин. Якщо у нашій статті відсутьні анонсовані фото чи відео, тоді просто перйдіть до джерела, де потрібний контент вбудований за належної політики ресурсу

джерело

реклама

Пов'язані статті

facebook
Close