Чому потрібно їсти молоді продукти. Пояснює вчений

Суть дуже проста: намагатися вибирати в їжу молодші рослини (молоде листя і пагони, бруньки, верхівки), молодшу рибу і м’ясо

Звичайно, “молоді” продукти харчування здавна цінувалися як більш легкозасвоювані і поживні, але наукове обгрунтування цього вдалося отримати тільки в минулому році.

Дослідження, проведене на дріжджах, мухах і мишах, показало, що вік їжі з близьких організмів впливає на тривалість життя. І на всіх трьох групах тварин було показано, що “молода” дієта продовжує життя, а “стара” – скорочує його в порівнянні з “молодою”. Точна причина цього так і не виявлена, але є припущення, що справа в певних молекулярних вікових змінах, що накопичуються при старінні (накопичення “старечих” речовин). Можливо це і так, а може справа у вмісті певних нутрієнтів.

Що стосується наших звичайних продуктів харчування, то дійсно є помітна різниця в молодих і старих листках і пагонах. Так, у щавлі в молодому листі переважає яблучна кислота, а в старому – щавлева. Молоде листя показує більш високий вміст вітамінів С, Р, і В2. У молодшму листі верхівки вітаміну С більше (51 мг на 100 г сирого речовини), ніж в листі нижньому (39,7 мг на 100 г).

Що стосується мінералів, то “молоді” продукти і тут виграють. Так, в молодих пагонах і м’ясі помітно більше цинку і йоду. Також в молодому листі менше антинутрієнтів і грубої клітковини, але менше і деяких корисних речовин, наприклад каротиноїдів. У молодих пагонах чайного куща помітно більше корисних речовин. А ось максимальна концентрація сульфорафану знаходиться саме в молодих пагонах брокколі. Також молоді пагони містять набагато більше ефірних з’єднань.

У “молодих” продуктах менше шкідливих сполук

Що стосується шкідливих сполук, то в молодих продуктах їх менше. Так, у великій і дорослій рибі ртуті більше, ніж в дрібній і молодий. А ось небезпечний кадмій помітно більше накопичується саме в старому листі шпинату.

Таким чином, якщо є можливість, ми можемо вибирати більш “молоді” рослини. Це корисно, адже в них більш високий вміст фітонутрієнтів, вітамінів і мінералів і менші кількості забруднюючих речовин. Смачного!

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнение Нового Времени

Більше блогів тут

Ми дотримуємося етики трансльованих новин. Якщо у нашій статті відсутьні анонсовані фото чи відео, тоді просто перйдіть до джерела, де потрібний контент вбудований за належної політики ресурсу

джерело

реклама

Пов'язані статті

facebook
Close